Batati se odlično kuvaju u celosti. Kada se peku, njihova tanka ljuska se ispupči u hrskavu površinu korice, a unutra ćete otkriti slatku, jastučastu pulpu. Dok je pečenje tradicionalni način pripreme slatkog krompira, postoji bezbroj načina, kako ih pripremiti:
- prilikom kuvanja celih slatkih krompira probodite ljusku nekoliko puta viljuškom i pecite na 200 stepeni 40-50 minuta ili dok iz njih viljušku ne izvučete lako;
- pržite slatki krompir narezan na kriške ili kockice u ulju oko 10 minuta;
- brzo kuvanje s dodavanjem kriški debljine 2,5 cm u posudu s 5 cm kipuće vode; kuvajte oko 12 minuta;
- kuvamo na pari kriške debljine 2,5 cm na laganoj temperaturi;
- pripremimo cele slatke krompire za 5-8 minuta u mikrotalasnoj rerni, kada istekne pola vremena, okrenemo ih;
- ispecite cele slatke krompire u mikrotalasnoj rerni: pecite 4 minuta, a zatim pecite na cca. 200 °C u trajanju od 5 do 10 minuta,
- pecite na roštilju ili kao ražnjiće 2,5 cm debele kriške 10 minuta ili prerežite slatke krompire na pola po dužini i pecite na roštilju 20 do 25 minuta;
- naribajte sirove u salate